İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İNİSİYATİFİ PLATFORMU İLKOKUL ÖNERİLER

4 Aralık Dünya Toprak Günü: Okullarımızın bölgesel özelliklerine göre azalan endemik bitki türlerinin çoğaltılmasına yönelik fidan dikimi yapılabilir.

Tüm öğrencilerin kahverengi giyinmesi yazma etkinliklerinin planlanabilir. 

Erozyon ile mücadele konulu belgesel izleme ya da uzman kişiler ile söyleşiler yapılabilir.

07 Şubat 22 Mart Masterfirst İklim Değişikliği ve Farkındalığı modülü Meltem Ceylan Alibeyoğlu ile çevrenin korunması ile ilgili söyleşi yapılabilir. 

Master first modeli içerisinde yazar aktrist vs ile iklim değişikliğine yönelik buluşmalar uzaktan yapılabilir.

 21 Mart Dünya Ormancılık Günü: Dünya Toprak günü etkinliklerinin devamı ( mevsimlere göre değişen bitki etme etkinlikleri ) olarak planlanabilir.

22 Mart Dünya Su Günü öğrencilerimiz su kaynaklarını sınırlı kullanmak adına günlük kullandığı su miktarını şişe ile sınırlayarak suyun önemine dikkat çekilebilir. Aynı gün suyun varlığına ve önemine dikkat çekmek için afiş tasarlanabilir ve kıyafetleri ile farkındalık yaratabilir.

21-26 Mart Orman Haftası: Kâğıt kullanımını en aza indirerek atık kâğıt toplamına dikkat çekilir.

tüm kampüslerimizde ağaçlandırma etkinliği yapılır.

Ocak ayının 2. Haftası Enerji Tasarrufu haftası: Ortaokulda yapılacak hafta etkinlikleri ilkokulda da uygulanabilir. 

26 Mart Dünya Saati Günü: Enerji tasarrufuna yönelik 1 saatlik ışık kapatma eylemi tüm ilkokul seviyelerinde uygulanabilir. 

22 Nisan Dünya Günü:  Temiz Hava- Temiz Su – Temiz Toprak konulu resim yarışması düzenlenebilir.

Okulun duvarları okyanuslar formunda boyanabilir. 

Öğrencilerin nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekmesi için kostüm tasarım çalışmaları yapılabilir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda temamız “ÇEVRE VE ÇOCUK” olabilir.

12 Mayıs Dünya İklim Günü: Naylon poşet kullanımının azaltılmasına yönelik olarak bez market torbası tasarlama, boyama çalışması yapılabilir. Anneler gününde annelerine hediye edebilirler. Bu etkinlik sosyal medyada paylaşılır. 

Geri dönüşüm haritaları öğrenciler tarafından oluşturulabilir. Atık kutularının fonksiyonlarına dikkat çekilir. 

05 Haziran Dünya Çevre Günü: Doğada Hayat Ünitesi kapsamında çevre kirliliğinin tüm canlılar üzerindeki etkilerini anlatan video, çizgi film gibi izletilir. 

07-12 Haziran Çevre Koruma Haftası: 

Karton kutusu, kapak kutusu, pil atık kutusunda toplananlar geri dönüşümle ilgili gibi kuruluşlara verilebilir. Temsilci öğrencilerle birlikte ilgili kuruluşa gidilir. Toplanan geri dönüşüm malzemeleri verilip “Çevrenin korunmasında katkıda bulunduk.” gibi davranışa yönelik eylem gerçekleştirilir. Farkındalık oluşturulur.

 

GENEL ETKİNLİKLER: 

  • Daha önce kampüslerde başlattığımız kıyı temizliği hareketi gibi tüm kampüslerde 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde büyük bir hareket başlatılabilir. prof dr . Bayram Öztürk ile bir çalışma planlanabilir. 
  • Bahçeşehir Koleji öğrencileri konu ile ilgili kamu spotu filmi çekip (kısa film şeklinde) tv kanalları ile anlaşılıp farkındalık uyandırabilir veya kısa film yarışması şeklinde olabilir
  • Kullanmadığında kapat, daha az kâğıt kullanımına yönelik fotoğraf / video çekilebilir. Oyun tasarlanabilir. Dijital ortamda paylaşılarak konuya dikkat çekilir.
  • Nesli tükenen bir hayvan belirlenip toplanan bağışlarla canlının bakımına destek olunabilir. (Darıca Hayvanat Bahçesi)
  • NASA’nın yetişkinlere yönelik “Dünya Günü etkinlikleri kapsamında hazırladığı sanal aktiviteler benzeri etkinlikler yapılabilir. (oyun, video, uygulama)

Event Details

Organizer : BK İklim Değişikliği İnsiyatifi

Start Date : 2021-01-01

End Date : 2025-01-01